Primăvara bate la ușă, iar dorul de Coasta de Argint face ca „efectul Moșescu” să mai stăruie puțin prin „mindset-ul” nostru.

Asa că, gândind la noul sezon ce va să vie, ne-am permis sa facem un exercitiu. Un exercitiu de stil, executat cumva în manieră retro. Ne-a venit ideea să continuăm proiectul publicistic cultural al profesorului Moșescu, personaj care se pare că a avut o aură aparte. Simțim din plin că influențele înaintașului nostru ne cam pândesc să ne prindă. 🙂

Acum, referitor la utilitatea acestui demers: în contextul în care o majoritate de turiști români, și chiar și bulgari se întorc vara din Cadrilater cu sentimente amestecate, ne-am gândit ca o foiță cu gânduri, experiențe, poate chiar hărți – trasee, poze, informații de la cititori, și alte idei de ce să faci și să vezi acolo, și cu ce, pe de altă parte, să nu-ți pierzi timpul și banii dacă nu te pasionează, ar fi binevenită. Și de o parte, și de alta a graniței. La fel ca în versiunea 1.0 din 1928-29, am dori să construim aceasta serie în mai multe limbi: română, engleză, bulgară și turcă.

Pentru noi este clar de la început că e vorba de turism cultural pe Coasta de Argint. Ai opțiunea sa mănânci bine și să stai cu burta la soare dacă vrei, dar ai și posibilitatea să citești, să scrii, să creezi… Cadrilaterul este un cadru estetic, o zonă de inspiratie. Așa credem noi. Și am imaginat cateva idei de articole, cu sfaturi, constatări și expuneri artistice și poetice care pot fi dezvoltate. Ce vedeți în acest album sunt cateva schițe de idee, dar planurile noastre sunt mari. Ne-am dori să agregăm mai multe voci din domenii varii de cultură și nu numai, la fel ca în trecut, relaționate atât în sfera noastră, cât și adiacent.

Anul ăsta le vom publica ca probă, sub formă exclusiv digitală, urmând ca de la anul, dacă lucrurile se leagă, să facem și o versiune de print pe care să o distribuim.

Erată: Trebuie menționat că în cazul în care ideea noastră prinde contur și se merge și pe o bază legală, respectiv pe obtinerea unei licențe de publicare de la autoritățile statului, moștenitorii de drept ai acestei foi sunt Casa Moșescu din Râmnicu Sărat.

Și dumnealor vor trebui să facă, dacă doresc, aceste demersuri legale. Proiectul nu poate fi decât unul colaborativ.

Noi suntem gata să le oferim ideea și să-i sprijinim cu orice alte mijloace ne stau în putință, dacă vor dori asta. Suntem optimiști în acest sens, și datorită faptului că acest proiect este unul foarte bine relaționat (cum altfel?) cu domeniul lor de activitate. 🙂

/www.facebook.com/casamosescu/

Cadrilater / Coasta de Argint (Serie Nouă).

Lasă un răspuns